miercuri, 8 aprilie 2009

World Down Syndrome Day

Cu mic cu mare ne-am adunat pe data de 21 martie in parcul Tineretului din capitala pentru a particia la Ziua Nationala a Sindromului Down.
Intrunirea a constat in probe si jocuri sportive la finalul carora copiii au fost premiati cu medalii, diplome si baloane.



Despre Sindromul Down

Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt particule microscopice care sunt prezente in fiecare celulă din fiecare ţesut al organismului. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moştenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent într-o substanţă chimică denumită ADN. Există 23 de perechi de cromozomi în fiecare celula, 46 în total. O pereche se moşteneşte de la tată iar cealată de la mamă.

În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jerome Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezenţa unei copii suplimentare a cromozomului 21, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi. Un „Sindrom” reprezintă o colecţie de semne şi caracteristici. Denumirea „ Down” provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În fiecare zi în Regatul Unit al Marii Britanii se nasc între unul şi doi copii cu sindrom Down, ceea ce înseamnă că un copil dintr-o mie suferă de acestă afecţiune. În Romania nu există o statistică, dar având în vedere faptul că la nivel modial incidenţa este de aproximativ 1-800 naşteri, se poate estima că sunt în jur de 30,000 de persoane cu trisomie 21.

Toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învăţare (retard mental). Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este imposibil de apreciat în momentul naşterii cât de grav va fi.

Sursa: Wikipedia

La final ne-au demonstrat ca sunt o mare familie...

Un comentariu: